Vielä ei ulkona vallitseva sää ole innostanut vetämään bermudashortseja jalkaan ja suuntaamaan mökille, mutta pikkuhiljaa lienee syytä pohtia kesän reissuja ja mukana matkaavaa mobiililaajakaistaa. Ketteryytensä myötä 4G-modeemin kautta muodostettavat yhteydet ovat tulleet kaapelin kautta vedettävien yhteyksien rinnalle vauhdilla.
Langaton vaihtoehto on nostanut suosiotaan eteenkin pienemmissä kaupungeissa ja taajamissa, mutta myös liikuteltavuus on helppo nähdä eduksi myös suuremmissa kaupungeissa. 4G-modeemin hankintaa tukee etenkin sen tarjoama maksimikapasiteetti, hinta ja helppo liikuteltavuus. Tietyissä tilanteissa 4G-reititin on jopa pakkoratkaisu, kun muuta vaihtoehtoa ei ole (ainakaan ilman kalliita kaivuu-urakoita 💸) tarjolla.
Langattomilla signaaleilla on kuitenkin matkallaan paljon häiriötekijöitä, jotka ajoittain käyvät käyttäjän kannalta turhankin raskaiksi. Mutta mitä vaihtoehtoja käyttäjälle jää, jos yhteys tuntuu säännöllisesti sakkaavan niin pahasti, ettei netin käyttö ole mielekästä?
4g-reititin ja sen sijainti auttaa alkuun
Kuten monessa muussakin asiassa, vaihtelee internetin käyttötarpeet käyttäjien välillä merkittävästi. Perus surffailuun ja uutisten lukemiseen ei kovinkaan leveää kaistaa tarvita, mutta jos mukaan siirrytään kauemmaksi tukiasemiksi tai ruuhkaisten tukiasemien äärelle tai yhteyttä käytetään pelaamiseen tai netti-tv:n katseluun, näkyvät häiriöt käytössä paljon selkeämmin. 4G-yhteyksien kohdalla signaalin vahvuus onkin riippuvainen hyvin monesta tekijästä. Näitä ovat niin fyysiset esteet, kuten talojen betoniseinät raudoituksineen ja energiatehokkaat ikkunat sekä puut ja maastonmuodot, mutta myös esimerkiksi vallitseva sää (eteenkin jos taivaalta tuntuu tulevan esimerkiksi kissoja ja koiria). Kaikkeen ei voi siis vaikuttaa, mutta mikäli netti kotona tuntuu tökkivän liiaksi, kannattaa alkuun miettiä mihin tekijöihin voi.
Hankintavaiheessa ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota 4G-modeemin tai -mokkulan valintaan. Vaikka oma ymmärrys ei valintavaiheessa ihan vahvimmillaan olisikaan, niin apua saa joko internetistä tai alan yritysten työntekijöiltä. Mitä useammasta paikasta jaksaa tarkistaa, sitä kattavamman kuvan yleensä saa.
Kun mieluinen reititin on löytynyt, on seuraavaksi syytä kiinnittää huomiota sen sijaintiin. Optimaalisinta kodin eri huoneiden kannalta olisi, että reititin on mahdollisimman ylhäällä ja keskellä, jolloin signaalit eivät pääsisi heikkenemään huoneiden välillä. Kannattaa myös katsoa, etteivät muut elektroniset laitteet tai metalliset rakenteet pääse häiritsemään signaalia.
Koska mobiilikaistan signaali tulee yleensä tehokkaammin ikkunan kautta, on ikkunan sijainti hyvä ottaa huomioon reitittimen paikkaa suunnitellessa. Toisaalta nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat eristävät lämmön lisäksi myös signaaleja, joten aina ei edes ikkunan läheisyydestä ole hyötyä.
4G-antenneista apua signaalin vahvistamiseen
Kun pelkkä reitittimen valinta ja sijoittelu ratkaise hidasteluongelmaa, joutuu avuksi ottamaan kättä pitempää. Mikäli sujuvamman yhteyden eteen on valmis investoimaan hieman lisää (mutta edelleen reilusti vähemmän kuin mitä kaapelinveto maksaa), on syytä tutustua 4G-antenneihin. Antenni liitetään modeemiin ja suunnataan kohti tukiasemaa, jolloin signaali tulee paremmin perille ja data liikkuu!
Aivan kuten 4G-reitittimienkin kohdalla, kannattaa 4g-antennia hankkiessa muistaa, ettei kysyvä tieltä eksy!
Lue lisää aiheesta:
Tiesitkö, 4G-reitittimissä et ole sidoksissa verkontarjoajaan!