Kolmegee, neljägee, viisgee, kuusg… mitä näitä nyt olikaan? Netissä liikkuvan datan määrä kasvaa jatkuvasti ja yhä useampi laite toimii nyt ja tulevaisuudessa verkossa etäohjauksen kautta. Tähän tarpeeseen on kehitetty ja kehitetään edelleen viidennen sukupolven mobiiliteknologiaa, eli simppelimmin sanottuna 5G:tä.
Kuluttajalle 5G siis tarjoaa jatkossa nopeampia ja vakaampia yhteyksiä 🏎️💨, mutta mitä muuta se tuo tullessaan, milloin 5G liittymät ovat saatavilla ja miten se näkyy normaalissa arjessa nyt ja tulevaisuudessa?
5G-verkon nopeus jopa kymmenkertainen verrattuna nykyisiin verkkoihin
Kätevästi mukana liikkuvasta mobiiliverkosta on tullut normaali osa elämäämme, mikä saattaa ruuhkauttaa tukiasemia ja turhauttaa käyttäjiä. Tämän vuoksi palveluntarjoajilla on jatkuva tarve kehittää omaa verkkoaan tarjoten kuluttajalle nopeampia ja vakaampia yhteyksiä sekä matalampaa viivettä. Samalla esimerkiksi videoiden laatu paranee entisestään ja mukaan tulee uusia ominaisuuksia kuten kameroita, joiden kanssa käyttäjä voi katsoa ympäriinsä kuin päätään kääntäen. Kun mukaan liitetään tarve nähdä kaikki tämä suorana lähetyksenä yhä isommalle joukolle, lienee perusteltua sanoa, että lisävauhti lienee tervetullutta.
Ja vaikka tällaiset toiminnallisuudet eivät itseä kiinnostaisi, hyötyy esimerkiksi 4G verkossa pitäytyvä kuluttaja siitä, että pahimmat tukiasemaa tukkeuttavat tahot siirtyvät käyttämään tehokkaampia tukiasemia ja jättävät vähemmällä käytöllä pärjääville tilaa edellisen sukupolven tukiasemiin. Lisäksi 5G verkossa operaattorit saavat myös mahdollisuuden pilkkoa verkkonsa esimerkiksi varmistaakseen kapasiteetin riittävyyden riittävällä tasolla eri tilanteissa.
IoT eli esineiden internet laajentuu
Jo nykyisellään käyttäjille on tarjolla erilaisia älylaitteita, joihin on tarjolla erilaisia arkea helpottavia toiminnallisuuksia. Älyä löytyy viihdelaitteiden lisäksi muun muassa valaistuksesta, keittiön koneista sekä pesuhuoneesta. Tulevaisuudessa erilaisten älylaitteiden odotetaan lisääntyvän entisestä ja jo vuonna 2020 älylaitteiden määrän on ennustettu olevan henkeä kohden yli 20. Laskeppa tässä kohtaa huviksesi montako älylaitetta sinulta tällä hetkellä löytyy? 🤓
Kun aletaan älylaitteiden kohdalla puhua kulkuneuvoista kuten esimerkiksi robottiautoista nousee avainasemaan etenkin verkon viive. Kukaan tuskin toivoo, että robottiauton kyydissä ollessaan tekoäly laskee yhtään ylimääräistä millisekuntia huomatessaan eteen ilmestyneen esteen vaan reagoi siihen välittömästi.
5G on jo täällä, mutta rakentuu hiljalleen pala palalta
Ensimmäisiä tukiasemia on jo testattu ja taajuuksia on myyty operaattoreille, joten ensimmäisiä verkkoja aletaankin rakentaa jo tämän vuoden puolella. Liittymän hankinnan lisäksi kuluttaja tarvitsee kuitenkin myös 5G yhteensopivan laitteen, joita myös alkaa tulla pikkuhiljaa markkinoille. Koko Suomen kattavan verkon valmistumisen on arveltu kestävän ainakin vuoteen 2025 saakka eli ihan välittömästi ei 5G kaikkien ulottuville tule ja kuluttajan kannattaakin olla hereillä, ettei erehdyksissä sijoita kalliiseen liittymään, jota ei pysty edes todellisuudessa hyödyntämään. ☝️
Katso Moin uudet liittymäpaketit täältä. Päivitetty syksyllä 2021.
Lue lisää aiheesta:
Moi kokemuksia — Asiakkaamme Sami: ”Moi Mobiili on hyvä, nopea ja luotettava.”
Näillä arvosanoilla vuoteen 2019 – Moin kolmannen vuoden päättötodistuksessa hieno ”suora”