29toukokuu

4G-laajakaista mökillä? Näin varmistat mökkinetin toiminnan.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, joille monet suuntaavat heti kesäloman alettua. Osalle meistä mökki edustaa nyky-yhteiskunnan hektisyydestä irrottautumista ja se heille suotakoot, mutta osalle aiheuttaa hampaiden narskuttelua, jos mökillä ollessa käynnissä on esimerkiksi urheilun arvokisat, eikä lähetyksiä pysty seuraamaan tökkivän netin vuoksi. Tähän ja moneen muuhun tarkoitukseen toimiva mökkinetti tuo helpotuksen.

4G mobiilinetti, eli kesäisin tutummin mökkinetti

Kuvitellaanpa hetki kesäpäivää 2019 — Täyteen pakattu auto karauttaa järven rantaan muutama vuosikymmen sitten rakennetun mökin pihaan. Kassit ja kapsäkit kulkeutuvat suhteellisen vauhdikkaasti autosta mökkiin ja saunankin pesään saadaan tuli ensimmäisellä tulitikulla. Pesuhuoneen saavit ovat jo piripintaan täynnä vettä, eikä grilliäkään tarvitse ihan heti lämmittää huoltamolla nautitun matkaevään myötä. Nyt virvoitusjuoma kaapista ja hetken voi vaan olla. Tässähän oikein tuntee stressitason laskevan. Samalla voikin kaivaa puhelimen taskusta ja tarkistaa mitä internetin ihmemaailmaan kuuluu…

giphy.gif
Argh. Mikä tässä nyt voi kestää?! Stressitasot tapissa!

Näin tarkistat mobiilinetin kuuluvuuden mökilläsi

Kuuluvuuden tarkistaminen kannattaa aloittaa operaattorin sivuilta. Esimerkiksi meillä se on etusivulle tultaessa erittäin helppo löytää: ylänavigaatiosta löytyy linkki ”Nopeus ja kuuluvuus”, joka ohjautuu sivulle https://www.moi.fi/kuuluvuusalue mistä pääset kätevästi kartan avulla tarkistamaan kuuluvuudet sinulla kiinnostavilla alueilla. Mikäli 4G:n kohdalla tilanne ei näytä vakaalta, kannattaa lisäksi tarkistaa 3G ja 2G verkkojen tilanne sillä liittymä hakee automaattisesti seuraavaksi vahvinta signaalia ja perus surffailuun riittää kyllä vähän kapeampikin kaista.

Huomioi myös muut signaalin vaikuttavat tekijät

Mikäli operaattorin sivut näyttäisivät vahvinta signaalia, mutta palkit siltikin tuntuvat pysyvän alhaalla. Tässä kohtaa kannattaa mennä ensin maanmittauslaitoksen karttapaikka-palveluun https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/, johon voi kirjoittaa oman kesämökkinsä osoitteen tai hakea manuaalisesti kartalta mökin sijainnin. Tämän jälkeen tarvitaan hieman tarkkanäköisyyttä bongatakseen kartalta tukiasemaa kuvastava symboli, joka näyttää tältä:

Picture1.png

Kun lähin masto on löytynyt voi halutessaan signaalien tulosuunnan tarkistaa vetämällä navigaatiosta löytyvällä viivoitintyökalulla viivan mökin ja lähimmän tukiaseman välille, jolloin pääsee tarkastelemaan mahdollisia maaston muotojen aiheuttamia häiriöitä signaalissa. Lisäksi maaston tunteva voi pähkäillä myös alueen puuston mahdollista vaikutusta. Jos siis mökki sijaitsee antennista katsoen esimerkiksi kallion takana tai korkeiden puiden varjostamana on signaalin parantamiseksi harvennettava puustoa tai hankittava signaalin vahvistamista varten antenni. Kallioiden räjäytystöihin emme ketään suosittele kuitenkaan ryhtymään. 😁

Lisäksi kannattaa huomioida rakennusten mahdolliset vaikutukset. Vanhan mökkirakennuksen kohdalla tulevat mobiilisignaalit tuskin olivat rakennusvaiheessa mielessä, joten rakenteiden aiheuttamat häiriöt ovat sisätiloissa mahdollisia. Lisäksi esimerkiksi energiatehokkaiden ikkunoiden on todettu eristävän lämmön lisäksi tehokkaasti myös signaaleita. Siksi vastaanottava laite kannattaa tarpeen mukaan jättää mökin ulkopuolelle ja tuoda signaalit sisään esimerkiksi oman puhelimen mobiilitukiasematoiminnon (mobile hotspot), tai 4G vahvistimen kautta. Silloin ei peltikatot tai hirsirakenteet pääse pätkimään yhteyttä! 😉

Edellinen artikkeliEdellinen artikkeliSeuraava artikkeliSeuraava artikkeli